Je bent hier:

Potential-action-result-belief

 “Geluk is niet afhankelijk van wat je bent of wat je hebt” 

Dit is een bekende uitspraak van de Religieus leider Boeddha. Geluk is volledig afhankelijk van wat je denkt, dus jij kunt jouw maximale potentieel bepalen. Hoe dit moet doen leg ik je graag uit aan de hand van het volgende concept: Potentie – actie – resultaat – geloof

Ik voelde mij op een gegeven moment met de rug tegen de muur staan, was op bepaalde momenten wel tevreden met mijn leven, maar wilde ook graag nog stappen maken. Toch merkte ik dat ik in een negatieve spiraal zat, ik had weinig vertrouwen in de dingen die ik wilde ondernemen. Heel eerlijk, op dit moment heb ik hier nog wel eens last van, maar na onderzoek heb ik een manier gevonden om hier mee om te gaan. Deze tips deel ik ook graag met jullie. Het volgende kun je zien in een vicieuze cirkel.

1. potentie

De potentie is voor iedereen gelijk, het is maar hoe je hier invulling aan geeft. De potentie zegt in dit geval om ‘iets’ dat de mogelijkheid heeft om waarheid te worden in de (nabije) toekomst. Hier is één probleem; slechts een klein deel van de wereldbevolking heeft dit ook daadwerkelijk geaccepteerd. We leggen onszelf vaak beperkingen gebaseerd op onze eigen overtuigingen. Jij denkt dat je bent wie je bent omdat je andere dingen niet leuk vindt, je een studie hebt gedaan en vervolgens enkel die ene baan de rest van je leven kunt doen. Wanneer je wel geloofd dat ‘iets’ mogelijk of haalbaar is dan zal dit je vaak ook tot actie aanzetten. Jij kunt zijn wie je wilt zijn en alles bereiken. Het is belangrijk dat jij open staat voor jouw potentie en hier ook in geloofd, denk aan wat jij óók kunt zijn of nog meer kunt. 

2. actie  

De actie staat voor alles wat jij gaat toepassen om je doelen te behalen. Des te meer actie, des te meer resultaat. Dus kom in actie en handel naar je potentieel en onthoud dat talent niets is zonder doorzettingsvermogen. Het is belangrijk dat je ook daadwerkelijk echt geloofd in het behalen van je resultaat, op welke manier dan ook. Wanneer jij zeker bent van je potentieel dan neem je ook gemotiveerde actie. Dit zal vervolgens zorgen voor positieve resultaten.

"Wanneer je actie hebt ondernomen zal je altijd resultaat behalen."

3. Resultaat

Wanneer je actie hebt ondernomen zal je altijd resultaat behalen. Hoeveel hangt in veel gevallen af van je genomen acties, wat heb jij er voor over gehad om dit resultaat te behalen? In veel gevallen komt op dit punt talent en hard werken samen! Wanneer dit niet het geval is, treur dan niet, evalueer, herpak en ga door. Soms win je en soms verlies je, maar ga door totdat je de resultaten hebt die je voor ogen hebt.

4. Geloof of vertrouwen

De behaalde resultaten hebben veel invloed op je geloof. Je hebt je doelen gehaald. Dit kan een diploma zijn, het starten of uitbreiden van je bedrijf of wat dan ook wat jij hebt bereikt waardoor het geloof in je potentieel toe zal nemen. Dit zal dan wanneer je het correct toepast oneindig door kunnen gaan. Je gelooft nog meer in jezelf en wilt nog meer uit je potentieel halen. Vervolgens ga je nog meer acties ondernemen door je honger naar succes en zal door deze acties nog meer resultaten boeken waardoor je vertrouwen en geloof nog meer groeit. Pas dit goed toe en de weg naar succes ligt open.

Hoe zorg je dan dat je genoeg vertrouwen krijgt in wat je gaan doen, ondanks dat de mensen om je heen zeggen dat je dit niet zal lukken? Het gaat erom dat je geloofd in de resultaten die je zult behalen, probeer deze te visualiseren. In enkele gevallen kan dit resultaat zelfs een obsessie worden, hier is niks mis mee. Hierdoor ga je met volledig zelfvertrouwen starten aan jouw doel. 

“Het gevaar zit in de negatieve spiraal”

Ik pas deze stappen nu op een positieve manier toe en merk en voel dat dit succesvol is zowel persoonlijk als zakelijk. Dit heeft een groot effect op mijn mindset en ik hoop dat jij ook jouw mindset positief krijgt. 

Maar let goed op, wanneer je dit verkeert toepast en dit concept vanuit het negatieve gaat toepassen zal het geloof in jezelf sterk afnemen. Veel mensen nemen geen actie omdat ze niet geloven dat zij resultaat kunnen behalen in wat zij willen. Wanneer jij maar een klein beetje geloofd in het behalen van het succes zal je ook maar een klein beetje actie ondernemen. Wat je hierbij niet moet vergeten is dat je door dat kleine beetje actie ook minimale resultaten zult behalen en deze zullen vervolgens weer effect op je geloof hebben, ofwel vertrouwen aantasten. Vaak zie je dat je dan kunt denken: “zie je wel…. Ik zei toch dat het niet zou werken” om vervolgens nog minder vertrouwen te hebben en nog minder actie te ondernemen. En dit, dit is de manier hoe je in een negatieve spiraal komt en heel moeilijk uit kunt komen. Zodra jij je bewust bent dat je in deze negatieve spiraal zit en dit ook kunt erkennen, leer dan dit geloof zo te draaien dat je dit op een positieve manier kunt toepassen. 

Heel veel succes!