Je bent hier:

Hoe bereik je je doelen

TIPS: Hoe bereik jij je doelen? 

Heb jij een bepaald doel voor ogen, weet jij wat je echt wilt? Ben je tevreden met je lichaam, wil je meer ervaring opdoen, je relatie naar een nieuw niveau tillen of je carrière? 

Waarom hebben we doelen nodig?

Onderzoekers van de universiteit van Yale hebben in het jaar 1953 een onderzoek gedaan naar de doelen van de afstuderende leerlingen. Net voordat zij de school verlieten werd hen gevraagd of ze geschreven doelen met een plan hadden. Minder dan 3% van de studenten antwoorden “Ja.”

Vervolgens hebben de onderzoekers de geïnterviewde studenten 20 jaar later opnieuw bezocht  om er achter te komen waar en hoe zij in het leven stonden.  De onderzoekers constateerde dat de 3% van de studenten die het plan duidelijk hadden vastgesteld gelukkiger waren. Uiteraard is dit subjectief, maar daarnaast werd tevens vastgesteld dat deze 3% financieel sterker stond dan de overige 97% die geen vaste doelen hadden. 

"Het probleem is dat veel mensen doelen hebben die niet of nauwelijks inspireren."

Wat wil jij bereiken?

Wanneer het gaat om het bereiken van specifieke doelen is de eerste stap om dit doel vast te stellen. Dit klinkt eenvoudig, maar dit is essentieel in het behalen van een levenslang succes. Je zult nu denken dat dit niet nodig is, of dat het vaststellen van jou specifieke doel overschat is, maar niets is minder waar! De meeste mensen hebben geen duidelijk doel voor ogen en zullen in veel gevallen falen om hun doelen te behalen.

Maar waarom hebben we dan specifieke doelen nodig die er echt toe doen?

Uiteraard hebben we allemaal doelen, variërend van de was doen tot president van Amerika worden. Het probleem is dat veel mensen doelen hebben die niet of nauwelijks inspireren. Dit is waarom we doelen moeten hebben die er echt toe doen! Deze doelen creëren sterke gevoelens en sporen je aan om te groeien in meerdere opzichten.

Hoe kan je dit aanpakken? 

Tip 1: Schrijf het op!

Schrijf je doelen altijd op! En bij voorkeur niet op je computer, maar ouderwets met pen en papier. Gebruik bijvoorbeeld een white- bord of in een dagboek…het maakt niet uit. Wanneer je iets opschrijft gebeurd er iets met je. Op dat moment wordt jij de auteur die zijn doelen beschrijft. Je zal bewust en onbewust merken dat er een gevoel van ontevredenheid op zal treden. Je wilt immers naar het opgeschreven doel toe waar je nu nog ver van afstaat.

"Ontevredenheid is de eerste stap naar jouw succes”

Waarom zou je een ontevreden gevoel willen hebben? Beetje raar toch? Niets is minder waar! Ontevredenheid is een van de grootste drijfveren naar succes! Ga maar na, hoe gemotiveerd zal je zijn wanneer je tevreden en ontspannen bent? Dus een gevoel van ontevredenheid is een gevoel wat je wilt bereiken en is de eerste stap naar jouw succes!

Tip 2: Wees duidelijk over de ‘waarom’.

Oké, je hebt nu doelen vastgesteld. Durf nu eerlijk en duidelijk naar jezelf te zijn; hoe voel jij je wanneer je deze doelen hebt behaald? Hoe voelt dat en veranderd dit je leven?  De noodzaak om de specifieke doelen te behalen moet inzichtelijk worden, alleen dan zijn ze haalbaar! Het helpt je focus te houden en je te motiveren in moeilijke tijden. Zie het als een soort brandstof, dus visualiseer voordat je start! 

Tip 3: Zoek onvoorwaardelijk vertrouwen.

Heb je geen idee hoe je jouw doel kan najagen of heb je het idee dat het streven ver boven je huidige vermogen of bekwaamheid ligt? Geen probleem! Het is belangrijk dat je aan de slag gaat met onvoorwaardelijk vertrouwen in jezelf!

Hoe moeilijk en uitzichtloos het soms lijkt, blijf geloven dat het mogelijk is! Wanneer dit fundamentele geloof in jezelf er is heb je de regie over je leven gevonden. De uitdagingen die je tegenkomt ga je aan, hoe moeilijk ook en je kunt deze overwinnen.  

Ik ben mij ervan bewust dat onvoorwaardelijk vertrouwen in jezelf als een sprookje kan klinken, maar dit zal je mindset positief veranderen. In dit blog lees je meer over een positieve mindset. 

Blijf volhardend! De meeste mensen geven snel op omdat ze teveel focussen op de uitkomst en dan denken: “Ik weet niet hoe dat moet,” of “Dit doel zal ik nooit behalen.” Vertrouw in jezelf en geloof dat je hoe dan ook zult slagen en visualiseer hoe je leven zal veranderen zodra het concreet is.  

Tip 4: Oefenen en herhalen

Je hebt je doelen behaald. Gefeliciteerd, maar je bent er nog niet. Denk nu eens aan sportcoaches zoals Louis van Gaal (voetbal), Joop Alberda (volleybal) of Marc Lammers (hockey). Coaches die bekend staan om het overbrengen van kennis aan sporters die op dat moment al top waren. Dit deden zij keer op keer op keer. Waarom? Omdat herhaling essentieel is voor vaardigheid! 

Je kunt geen éénmalig doel behalen om er vervolgens niet meer naar om te kijken en dan vervolgens te denken dat je hier de rest van je leven profijt van zal hebben. Routine en revisie is noodzakelijk! Wanneer je voor de korte weg kiest is het ook niet mogelijk om iets te perfectioneren.  

Je kunt iets perfectioneren door jezelf te programmeren. Ik bedoel hiermee dat je moet blijven oefenen en herhalen. Samen met een goede mindset zal dit zorgen voor een positief bewustzijn en resultaat in je leven. 

Heel veel succes!