Je bent hier:

Het Nocebo effect

Wist jij, dat ik denk, dat de buurman denkt, dat ik werkeloos ben met het resultaat dat ik mijzelf af ga vragen waarom hij dat denkt, waarna ik onzeker wordt over het feit dat hij dat kan denken... Het nocebo effect. Een psychisch fenomeen! 

Ja, het placebo effect kennen we allemaal en dit is bekend bij iedereen, maar je hebt dus ook het nocebo effect. Ik zal het verschil tussen deze twee kort uitleggen: Waar je bij een placebo (Latijns voor ik zal behagen) uitgaat van een positieve werking zal een nocebo (Latijns voor “ik zal schaden”) juist uitgaan van een negatieve. De overeenkomst is dat beide zich afspelen tussen je oren. Er is geen wetenschappelijk feit waardoor jij jezelf beter of slechter voelt. Dokters geven patiënten die meedoen met onderzoek wel eens een placebo om te bekijken of de geest zo te stimuleren is door dat pilletje dat ze zich beter gaan voelen. Het is vele wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat een placebo ook kan ‘genezen’, dit wil zeggen: de mens een beter gevoel kan geven. Het is dus niet de pil, maar de mindset die ervoor zorgt dat jij je lichamelijk en geestelijk beter voelt. Het leuke is dat dit er in resulteert dat je ook daadwerkelijk beter gaat worden. Dit is toch een enorm krachtige tool om dingen te bereiken!? 

"Na zoveel afwijzingen is hij gaan geloven dat niets meer voorstelt en geeft het op."

Wat is dan het nocebo effect en wat zijn de gevaren daarbij? Denk aan een student, komt van school en zelfverzekerd begint hij met diploma op zak aan een sollicitatieproces. Echter, hij wordt bij zijn eerste vijf sollicitaties afgewezen. Hij begint aan zich zelf te twijfelen, doet hij het wel allemaal goed? Heeft hij voldoende kennis? Is hij wel geschikt? Na zoveel afwijzingen is hij gaan geloven dat niets meer voorstelt en geeft op. Hij voelt zich een nietsnut, denkt dat hij nooit zijn doelen kan bereiken. Hij gelooft in zijn eigen falen en geeft het op, terwijl hij mogelijk bij de 6e sollicitatie zou worden aangenomen. Blijf volhouden, geloof in jezelf!

Denk aan de 40-plusser die een beroep wil gaan uitoefenen waarvoor hij nog minimaal 4 jaar naar school toe moet. Gemotiveerd en wil zo snel mogelijk starten, maar de omgeving geeft aan dat het gekkenwerk is om een studie te starten op deze leeftijd. De tijd haalt je in en misschien is de studie te hoog gegrepen voor je? Resultaat is dat de 40-plusser besluit het niet te doen en denkt dat hij of zij niet capabel is om doelen te behalen. 

Deze twee voorbeelden zijn voorbeelden van het nocebo effect. Je laat je beïnvloeden door de meningen van anderen of je geeft jezelf hier heel snel aan over. Motivatie is weg en niet meer nodig. Wanneer jij maar vaak genoeg hoort dat je niets voorstelt ga je er zelf in geloven en wanneer mensen zeggen dat iets niet haalbaar zal zijn is de kans groot dat ook hierin het nocebo effect vat op jou zal krijgen. Resultaat, je gaat het ook niet halen! 

"Het is belangrijk om te weten dat jij moet bepalen wat je wel of niet toelaat."

Laat ik vooropstellen dat het er nooit om gaat wat mensen van jou vinden, het gaat er om wat jij van jezelf vindt. Het is belangrijk om te weten dat jij moet bepalen wat je wel of niet toelaat. Zorg dat het nocebo effect geen vat op jou leven krijgt. Dit kan je trainen, maar onderschat dit niet, het is mentale topsport.

Alleen jij maakt de keuze welk doel je gaat najagen. Mensen zullen altijd proberen je uit balans te brengen, zowel positief als negatief. Filter hier de dingen uit waar je echt wat mee kan en reflecteer naar jezelf toe. Gebruik positieve feedback om te leren en blokker alle negatieve. Je zult snel merken dat het werkt. Sta je open voor positiviteit of negativiteit. Jij bent wat jij zelf toestaat. Indien mensen kunnen genezen door middel van een placebo kunnen zij ook opleidingen halen, dromen verwezenlijken en simpelweg gelukkig zijn. Gebruik je mindset op een positieve manier en het komt je toe!