Je bent hier:

Filter je zoekopties

Lang geleden, in een land hier niet ver vandaan leefde een jongen. De jongen was een jaar of tien toen hij vrolijk en blij iedere doordeweekse dag naar school toe ging. Hij zal ongeveer 10 jaar zijn geweest toen hij trots aan zijn ouders vertelde dat hij profvoetballer wilde worden. Zijn ouders moedigde hem aan en deelde zijn enthousiasme. Net als die keer hiervoor toen de jongen vertelde dat hij politieman wilde worden. Komende maand, zo gokken ze, zal hij bij de brandweer willen of misschien wel toneel willen spelen. In dit verhaal kan de jongen alles worden wat hij zou willen, er zijn geen grenzen en mogelijkheden zijn eindeloos.

Na enkele jaren zal de jongen overgaan van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs. Hij is uitvoerig geëvalueerd en getest en zal nu gaan werken en leren op zijn getoetste niveau. De mogelijkheden die voorheen eindeloos waren zijn nu bijna gehalveerd door het hokje waar ze hem in hebben geplaatst. Vervolgens zal hij een profiel kiezen, zijn diploma halen en gaan studeren. Al deze keuzes zijn gericht op wat voor beroep de jongen gaat uitvoeren. Een kind moet dan al weten wat hij de rest van zijn leven wil gaan doen. Hier zal het sprookje van de jongen die alles kan worden eindigen.

Oneerlijk? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar een feit is dat waar de jongen vroeger nog kon dromen en fantaseren over wat hij op dat moment echt wilde worden, er op dit moment geen ruimte meer voor is. Zijn pad is nagenoeg vastgelegd. Afwijzing, falen en onzekerheid zorgen ervoor dat de jongen twijfel zal hebben over zijn eerder gemaakt keuzes. Hij heeft de diploma’s, maar wat kan hij hiermee worden? Is hier wel werk in te vinden? Zijn de keuzes goed geweest? Herkenbaar?

"Je carrière is nog lang, te lang om met tegenzin iets te gaan doen."

Mijn tip aan jou: Filter je zoekopties.

Filter je zoekopties voordat je überhaupt gaat denken aan solliciteren. Ga eerst terug naar het kind! Wees creatief, denk goed na, neem de tijd en kom tot een keuze wat jij nu echt wil gaan doen. Je carrière is nog lang, te lang om met tegenzin iets te gaan doen. Mogelijkheden zijn ook nu nog aanwezig!  Ja, ook voor iedereen die op dit moment al een baan heeft waar hij geen plezier uit haalt.

Om er echt achter te komen wat je wilt worden wil ik je adviseren om GEEN beroepentest te maken. Het kan veel eenvoudiger aan de hand van onderstaand stappenplan:

1. Pak een pen en papier en schrijf links op wat je absoluut niet wilt doen en recht wat je absoluut wel wilt. Geen concessies, je mag alles opschrijven. Neem ervaringen mee uit voorgaande banen, ervaringen uit sport, schooltijd, hobby’s enzovoort. 

2. Visualiseer jezelf in het uitoefenen van mogelijke uitkomsten, vraag jezelf continue af of je DIT de rest van je leven zou willen en kunnen doen. Je komt op een gegeven moment vanzelf tot goede inzichten waardoor je vervolgens actie kan ondernemen. 

3. Regel een stage waardoor je er achter kan komen of je goed zit of niet. Is je kennis niet toereikend, ga terug naar school. Ga netwerken en ondernemen. Jij bepaald nu wat je kunt worden. 

Liever iets meer tijd in jezelf investeren voor een carrière met plezier dan met spoed in een maatschappelijke sleur terecht komen.