Je bent hier:

Een nieuwe start

Ken je dat? Het is stil in huis, een stilte waar je onrustig van kan worden, een stilte die je alleen opmerkt wanneer je ergens naar op zoek bent. Het is een stilte die ik al langere tijd hoor, maar sinds kort pas kan accepteren. Ik begin met nadenken, inmiddels zijn blogs online en ook de inleiding over mijzelf is op deze website terug te vinden…maar wie ben ik? Waarom ben ik dit project gestart? Ik begin te tikken op mijn toetsenbord in een stille kamer. 

“Je zou eens flink op je bek moeten gaan.”

Ik denk terug aan 2010. Het is warm en samen met mijn vrouw en ouders zit ik in restaurant La Sopresa (geen reclame, wel de beste biefstuk). Met een flinke dosis hoogmoed besluit ik de rekening te betalen. Deze extravagante zet deed mijn ouders besluiten de volgende opmerking met een adviserende toon te maken: “Je zou eens flink op je bek moeten gaan.” 

In andere woorden, doe normaal, sloof je niet zo uit, weet waar je vandaan komt, wij zijn je ouders. Oké, ik geef toe, het ondernemen ging mij goed af en kostte mij weinig moeite. Ik woonde in een prachtig appartement aan zee, reed een nieuwe auto en keek regelmatig met tevredenheid naar de statistieken van mijn websites en daarbij behorende inkomsten op mijn banksaldo. Mijn succes werd bevestigd, ik was goed bezig! Nadat ik weer thuis was en op de bank zat in mijn appartement dacht ik terug aan de opmerking en snapte deze echt niet. Op je bek gaan! Waarom zou ik? Na enkele minuten had ik nog geen antwoord en liet ik het vraagstuk van mij afglijden. 

Het zou een paar jaar duren voordat ik zou terugdenken aan deze opmerking. Een paar jaar later is het namelijk niet zo eenvoudig meer. Ik zit in een sleur, ben in een valkuil getrapt die zegt dat stilstaan, achteruitgaan is. Ik kan bevestigen: het gaat achteruit, hard!

De statistieken en inkomsten gaan achteruit, het is als een domino-effect. Minder inkomsten, minder investeringen mogelijk, ik zit in een negatieve spiraal. Game Over! Het laatste hoofdstuk was geschreven en ik ging mijn opties bekijken. Vacaturebanken doorspitten en werken voor een baas, terug naar school of toch meer risico’s nemen met mijn onderneming? Alle opties waren niet de opties waar ik blij van werd en ik merkte dat ik aan het zoeken was naar ‘iets’ anders. 

De stilte zet je aan tot nadenken en ik begon na te denken aan mijn periode als ‘echte’ ondernemer. Steeds kwam de gedachte en daarbij horende vraag naar boven of ik hier wel echt plezier in heb gehad. Was het niet een logisch gevolg van het ondernemerschap van mijn vader wat heel veel geld opbracht? Dacht ik het niet altijd beter te kunnen en dus nog meer geld te kunnen verdienen dan hem. Of het uiteindelijk meer was? Dat denk ik niet, maar het was ruim voldoende! 

"Het roer moet om, maar hoe?"

Het was nog steeds stil. Ik dacht, het roer moet om, maar hoe? Ik wil nu één ding, duidelijk hebben voor mijzelf wat ik moet doen en wat mij gelukkig maakt! 

Wat mij gelukkig maakt? Ja, ook het ondernemen maakt mij gelukkig, maar niet op dezelfde manier als ik een paar jaar terug heb gedaan waarin geld en succes leidend is. Daarnaast horen ook hoge verwachtingen en onzekerheden. Let wel, deze kunnen je ook in een negatieve spiraal zetten! 

In de zoektocht wil ik te graag hard vooruit en hierdoor forceer ik alles en loop tegen een muur op. Wat ik wil…het antwoord ligt op het puntje van mijn tong, maar het blijft onbepaald. Mijn omgeving gaat zich met mijn zoektocht bemoeien en ik krijg goedbedoelde adviezen. Het labyrint waarin ik ben beland laat mij uit elkaar knallen van frustratie en het dieptepunt is bereikt! Onmacht, falen en boosheid hebben de overmacht en plezier en geluk beleef ik niet meer. 

En dan… het moment waarop ik het zoeken naar mijn antwoord bijna opgegeven had geeft mijn vrouw aan dat ze iets heeft gezien op YouTube. Dit zou echt wat voor mij zijn! Het zijn podcasts van Michael Pilarczyk. Pilarczyk vroeg ik? Die TMF gast? Ja, die, vertelde zij mij. Oké…dacht ik, doe maar niet, geen zin in, wat heeft dat voor nut? Toch keek ik onder lichte dwang mee, het is tenslotte goed om ook naar de interesses van je vrouw te luisteren. Eerlijk, het was als een soort openbaring voor mij, die gast slaat de verrekte spijker met een reusachtige hamer op de kop! Dit was het moment, het moment waarop ik werd gegrepen door een verhaal, zoals een goede film of serie dat met je kan doen. Met pen en papier was ik aan het meeluisteren en ik kon niet meer stoppen met luisteren. Ik begon de adviezen toe te passen met als grondbeginsel een goede mindset te hebben en je mooiste leven te leven.

“Ik kies voor wat mij echt gelukkig maakt”

Het is verbazingwekkend hoe ik in een korte tijd het roer om heb kunnen gooien. Ik ben hard bezig om mijn mindset te veranderen en kies voor wat mij echt gelukkig maakt. Eerdere pogingen mislukte, maar nu had ik iemand die mij elke dag kon motiveren, mij uitlegt waarom, wat en hoe en daarbij ook confronteert met mijn keuzes. 

Als ik dit kan, dan kan ik alles! Ik begon te sporten, gezonder te eten, minder te drinken en direct te stoppen met roken. Als ik dit kan, kan ik alles! Een opwaartse lijn is ingezet!

Vanuit hier ben ik gaan onderzoeken wat ik wil en automatisch zal ik dit dan met plezier blijven uitvoeren. Plezier is hierin het codewoord, geld verdienen niet. Nadat ik een lijstje had gemaakt met wat ik wel en niet wilde kreeg ik meer inzicht. Ik had nieuwe impulsen nodig, een uitdaging op zakelijk en persoonlijk vlak, blijven leren en tijdens dat proces mensen ontmoeten waar ik energie van krijg. 

De conclusie was dat ik wil blijven ondernemen, een creatieve vrijheid en daarnaast voor mijn zoontje blijven zorgen ( ik ben liever een succesvolle vader dan wat anders ). Door hiervoor open te staan kwam ik in een flow van creativiteit. Vele goede, maar ook slechte ideeën kwamen voorbij. Geld is niet de gids in mijn proces en hierdoor kon ik 99% van de ideeën laten afvallen. Koken is een grote passie, maar ik ga geen restaurant openen. Een boek, een boek heb ik altijd al willen schrijven, maar kan ik dit wel? Misschien moet ik beginnen met bloggen. Ik word dus blogger of eigenlijk er ontstaat een blogger. Is dit een schrijver, een influencer? Geef er maar een naam aan…misschien wel de nieuwe Mulisch, je weet het niet.

Introvert als ik ben ga ik de uitdaging aan om mijn mening en ervaringen openbaar te delen. Het is een persoonlijk doel en wil hiermee verder groeien. Waar ga ik over bloggen? Voor inspiratie kijk ik in mijn uitpuilende lijst van domeinen en kom er achter dat ik in iedere sector wel een website beschikbaar heb. Toerisme? Nee, been there, done that…ik wil echt iets nieuws. Financiën? Het verleden kan ik nog niet helemaal loslaten en ik wil niet negatief bezig zijn. Toen zag ik ‘hem’ daar staan, mijn gouwe ouwe en nooit eerder gebruikte carrière site. 

"Careera is geboren!"

Voorheen zou Careera.nl de zoveelste melkkoe geweest zijn, minimal effort and high income. Deze website kon ik nu gebruiken als platform om te motiveren, ervaringen te delen en met plezier te bloggen, het heeft zo moeten zijn. Careera is geboren, een platform waar motivatie en carrière elkaar ontmoeten, een gevoel moet geven van succes en plezier in het leven. 

Of dit de perfecte keuze is moet nog blijken, maar het plan is altijd bij te stellen. Voor nu is mijn doel helder; ik hoop met dit platform 1 persoon te kunnen motiveren, 1 maar! Als het goed gaat dan hoop ik dit bij te kunnen stellen naar 3 personen. Eén ding is zeker, er is geen ruimte voor achteruitgang meer. 

Opnieuw bemerk ik een stilte en begin terug te denken aan het verloop zoals hierboven beschreven. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het is mijn verhaal. Verhalen zal ik nimmer romantiseren, het is zoals het is. Toch kan ik één ding bevestigen, mijn ouders hadden gelijk! Ik moest op mijn bek gaan om vervolgens weer op te staan en door te pakken. Het was nodig om tot dit punt te komen. Deze ervaring deed pijn, heel veel pijn, maar heeft mij de regie over mijn leven teruggegeven en te groeien als mens en ondernemer. 

Ja, ik ben op mijn bek gegaan en ik had het nodig. 

PS: heb jij een vergelijkbaar verhaal, ben je gevallen en weer aan het opkrabbelen of zoekende hierin? Ik hoor graag hoe dit proces voor jou is en hopelijk kunnen wij samen anderen inspireren.