Je bent hier:

10 jaar

Wie, wat of waar wil jij over 10 jaar zijn? Denk er eens over na… 10 jaar! Dat zijn 520 weken, 3652 dagen, ontelbare uren of 1/8ste van je leven, of misschien maar 1/6e. Je hebt het niet in de hand, je zal het moeten doen met de tijd die je gegeven zal worden. 

Waar wil ik over 10 jaar zijn? Een vraag die ik mijzelf stel nu ik net 34 ben geworden. 44 Jaar oud, dat is een eeuwigheid, toch? Ik bedenk mij wat ik 10 jaar geleden zou hebben gezegd op deze vraag. Had ik toen doelen, dromen en triomfen? 

Ik ga terug naar het jaar 2008, was net 24 jaar oud en de wereld lag letterlijk aan mijn voeten. Letterlijk, er kon geen stempel in mijn paspoort meer bij. Mijn leven stond in het teken van plezier maken en reizen. Ik had 2 belangrijke mijlpalen behaald: De eerste had ik mijn baan opgezegd bij een van de grootste reisondernemingen van de Benelux en begon als ondernemer de wereld te veroveren. De tweede heb ik mijn vrouw ontmoet en ben in datzelfde jaar gaan samenwonen met haar. 

Ik beken, ik zou in geen enkel geval verder dan 10 jaar kijken. 3 Jaar zal al veel zijn, waarom de helft van mijn leeftijd vooruit kijken. Ja, ik had een idee, mijn uitgestippelde pad, maar dat was niet meer dan enkele steekwoorden opnoemen en hopen dat ik mij daaraan kon conformeren. Steekwoorden als succes, respect, geld, luxe en nog meer geld waren meer uitgangspunten. Jong en nog niet volwassen, maar dat had ik toen nog helemaal niet door. Ik had succes en was hierdoor verblind en ging er vanuit dat de komende jaren alleen maar eenvoudiger zouden zijn en dat alles vanzelf mijn kant op zou komen. 

"Succes heb ik gehad, geld en luxe ook."

10 jaar later kan ik zeggen dat dit naïviteit was. Dit is nog netjes uitgesproken, onvolwassen of arrogant had beter gepast hoewel dit misschien ook wat te zwaar zou klinken. Eén ding is zeker, de 10 jaar die ik toen had verwacht zijn het absoluut niet geworden. Succes heb ik gehad, geld en luxe ook. Ik durf zelfs te beweren dat er mensen moeten hebben rondgelopen die respect zouden hebben voor mijn leef- en werkwijze. De 10 jaar was een tour naar volwassenheid, door de fouten die ik heb kunnen maken waardoor ik ben gevallen en weer ben opgestaan, ben ik geworden wie ik nu ben, sterker! 

Een jonge jongen, 24 jaar oud en echt niet bezig met vooruitkijken. Nu, 34 jaar oud en ik kijk wel vooruit, ondanks dat ik vooral in het nu probeer te leven. Waarom nu wel? Ik kijk terug naar die 10 jaar en kan hierover reflecteren. Ik kom tot het besef dat in 10 jaar tijd je heel veel kan overkomen en ook zeker kan leren. Dit fascineert mij en ik denk daardoor, denk ik, over waar ik over 10 jaar zou willen staan. Ik stel doelen. Desondanks blijf ik angstig, is het mogelijk om te visualiseren of dromen over dingen waar ik minder vat op heb?

"Door te geven krijg je veel terug, neem het van mij aan of hopelijk kun je dit zelf ondervinden."

Visualiseren over de komende 10 jaar, ik neem hier de tijd voor. Ik pak pen en papier en neem een goed glas wijn of een koud biertje en ga aan dit stappenplan zitten. Na een klein uurtje dringt het tot mij door. 10 jaar geleden hoopte ik op voorspoed en succes, maar heel eerlijk, dit wens ik nu ook! Ik hoop dat Careera een maatschappelijk doel gaat dienen. Daarnaast ben ik wel ouder geworden, want ik wens iedereen die ik liefheb oprecht een gelukkig leven. De afgelopen 10 jaar heeft mij geleerd dat ik moet gaan geven en niet te nemen. Door te geven krijg je veel terug, neem het van mij aan of hopelijk kun je dit zelf ondervinden. Ik hoop dat mensen over 10 jaar kunnen zeggen dat ze iets uit mijn website hebben kunnen halen, hoe klein dan ook. Ik hoop dat zij geraakt of geïnspireerd zijn, een droombaan hebben gevonden of een plan hebben om dit te realiseren. Ja, ik hoop oprecht dat mensen hebben kunnen glimlachen over het door mij soms emotioneel of guru-achtige dagboek waar ik hoop dat de lezer zich mee kan identificeren. Ik weet zeker dat wanneer dit lukt ik ook succes kan bereiken en op een positieve manier in het leven kan staan. 

En ja, over 10 jaar ben ik misschien toch wel miljonair. Wie zal het zeggen!