Je bent hier:

Ovan & Marije (Ollolai)

Iedereen heeft een guilty pleasure, toch? Bij mij zijn dat de verhalen waarbij de underdog dromen wil realiseren in het buitenland. Zodra ik een tv-programma zie met de woorden ‘ik’ en ‘vertrek’ of dan ook maar iets wat hier op lijkt, is mijn interesse gewekt. Typische verhalen en voorspelbare valkuilen; dromers die rustig willen genieten in het buitenland en worden overvallen door hun super drukke B&B en nog niet de taal machtig zijn. Integratie komen zij niet aan toe en de kinderen krijgen heimwee. Toch… door tomeloze inzet, vallen en opstaan, worden deze potentiële verliezers toch de winnaars van hun droom. 

Ik kan hier geen genoeg van krijgen! Een paar weken geleden was het weer zover. RTL4 start met het nieuwe programma ‘Het Italiaanse dorp Ollolai’. Hierbij krijgen tien koppels de mogelijkheid om een huis te kopen voor 1 euro. Wat!? Ja, 1 euro. De huizen bevinden zich in Ollolai, een gehucht centaal gelegen op het eiland Sardinië en er gelden twee voorwaarden, het is immers een spelshow. Ten eerste moet je van toegevoegde waarde zijn voor de gemeente op zakelijk niveau als persoonlijk door integratie binnen de gemeenschap. Ten tweede moet het door het koppel aangeschafte huis binnen bepaalde tijd worden opgeknapt tot bewoonbaar object. In het tv-programma moesten de koppels ‘pitchen’ over wie zij zijn en wat zij willen doen. De dorpsraad besloot vervolgens welke vijf koppels vervolgens een huis mochten aanschaffen. 

"Let op spoiler alert!"

Een van de vijf koppels zijn Ovan en Marije. Een creatief stel dat een B&B wil starten en hierbij lokale ‘experiences’ wil aanbieden aan toeristen. Op deze manier kunnen de toeristen kennis maken met Ollolai en haar tradities. Daarnaast willen zij hun modemerk ‘Amkina’ vanuit Ollolai verder opbouwen. Leuk, is weer eens wat anders.

Iedere werkdag zit ik klaar om de vorderingen op Sardinië te volgen en het valt mij op hoe toegewijd en positief zij zijn. Na een paar afleveringen ben ik fan.

Waarom ik fan ben…

Ovan en Marije kennen voorspoed, maar ook tegenslagen. Bijzonder is hoe zij met deze tegenslagen omgaan. Het lijkt alsof zij bij slecht nieuws kort treuren, elkaar weer oppeppen en doorgaan. Bij dit koppel lijkt er geen tijd te zijn voor negativiteit, er gaat tenslotte maar 24 uur in een dag. Ovan en Marije houden 100% focus om hun doelen te behalen. Doelen die lastig te behalen zijn wanneer je in het buitenland ook nog een krot moet opknappen en verwacht wordt dat je snel integreert.  

Met een ongekend doorzettingsvermogen en plezier slagen zij er in de lokale bevolking te betrekken in hun plannen en krijgen respect hoe ze met de tradities omgaan. Ze knappen zelf hun huis op om kosten te besparen voor hun dromen, zoals onder andere een modeshow in hun nieuwe huis. Het blijft een goed idee, de dorpsbewoners krijgen nog meer respect. Het feit dat Marije al een aardig woordje Italiaans spreekt helpt hen te integreren. Het huis is tot op heden nog verre van bewoonbaar, maar ik het er al het vertrouwen in dat ook dit ze gaat lukken. 

Ik ken dit koppel persoonlijk niet, toch inspireren zij mij. Tegenslagen incasseren en ondanks dit positief blijven en vol gas aan doelen blijven werken, het is bijzonder. Is het gemonteerd? Zijn het typetjes gecreëerd door RTL4? Geen idee en eigenlijk maakt het mij niet uit. Ik wordt geïnspireerd door wat ik zie en hoor en dit is blijkbaar voldoende voor mij. Inspiratie kan soms uit iets heel kleins komen, je moet hier juist voor open leren staan.

Het programma wordt nu eens per week uitgezonden op RTL4 en is een absolute aanrader. Het kan natuurlijk dat jij dit niet op dezelfde manier ervaart, jij moet zien wat jou inspireert, wellicht kun je dit vinden in één van de andere koppels. Voor ieder wat wils. Iedereen zal in ieder geval genieten van de prachtige Sardijnse omgeving. 

Denk jij dat alle koppels er niets van bakken? Beter kunnen is beter doen. Er staan nog wat huizen voor 1 euro te koop. Laat het mij weten, ik kom bij je op visite!

Ciao!