Je bent hier:

Anthony Bourdain

In eigen bloed gestoofde hersenen van rund met gembersaus en daarnaast een bolletje rijst. Dit recept werd gemaakt door een oma uit het Zuiden van Maleisië. Zij werd tijdens het koken van dit maaltje gevolgd en geïnterviewd door een man met een rock & roll uitstraling en dito taalgebruik. Dit was mijn eerste kennismaking met topchef en auteur Anthony (Tony) Bourdain. Een man met passie voor koken, reizen en op zijn minst gezegd, een vrij losbandige levensstijl. 

Door mijn eigen passie voor koken was ik altijd al een trouwe kijker van 24 kitchen. Nu was koken opeens gekoppeld aan dat waar ik ook zeer veel affiniteit mee heb. Reizen! Tony Bourdain ging met zijn programma naar alle uithoeken van de wereld om daar verslag te doen van de lokale keuken en gebruiken. Het resultaat, prachtige reportages met de meest uiteenlopende gerechten waar je nog nooit van hebt gehoord in paradijselijke plaatsen die je nimmer hebt bezocht.  Telkens was ik verbaasd over de gebruiken, uiteenlopende gerechten en de open blik van Bourdain die vervolgens zijn mening gaf alsof hij een gedicht voordroeg. 

"Een kijkje achter de schermen: Kitchen Confidential."

Bourdain, geboren in New York was een topchef en hierdoor werd zijn mening gerespecteerd.  Hij heeft gewerkt in diverse restaurants in de Big Apple, zoals Brasserie Les Halles in Manhattan. Zijn bekendheid steeg tot grote hoogte toen in het jaar 2000 zijn eerste boek ‘Kitchen Confidential’ uitkwam. In dit boek geeft Bourdain de lezer een uniek kijkje achter de schermen in de keuken van een sterrenrestaurant. 

Door zijn Rock & Roll status bleek hij uitermate geschikt voor tv en al snel kreeg hij zijn eerste programma waar hij exotische locaties aandeed en reportages maakte over de lokale keuken. Een format wat in veel van zijn programma’s terug zal komen. Hij was jurylid in ‘the Taste.’ Dit programma is vergelijkbaar met “the Voice”, maar in plaats van zingen gaat het over koken. Ik geef toe, ik keek dit programma enkel voor Bourdain en om hem in de praktijk (lees keuken) bezig te zien. Iets wat je in zijn eigen programma’s niet veel ziet.

Een echte aanrader is het programma “The Layover”. Iedere aflevering maakt Bourdain een tussenstop van 24 uur op een luchthaven en vervolgens gaat hij binnen die tijd de keuken verkennen in desbetreffende stad. Singapore, Amsterdam, Rome, LA en nog veel meer steden passeerden de revue. Vooral leuk om ideeën op te doen, of zoals in mijn geval, te kijken of je de plaatsen herkend uit het verleden. 

Conclusie: Bourdain mag met recht een multitalent worden genoemd. Auteur, chef-kok, tv persoonlijkheid en presentator. Hij deed het allemaal en heeft er veel lof voor geoogst bij zowel de leek als de culinaire top. Hij heeft zichzelf naar deze top gewerkt en is altijd zichzelf gebleven. 

Helaas heeft mijn culinaire voorbeeld vandaag besloten een einde aan zijn leven te maken. Anthony Bourdain is maar 61 jaar geworden.

Ik zal het in de toekomst moeten doen met de herhalingen. 

Culinaire reisheld, rust zacht!